Taniec jako język ekspresji: od baletu po współczesne formy ruchu.
Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym przebiegiem konwersji materii, jaki zezwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochÅ‚onąć cukry z soku z winogron, żeby oswobodzić dwutlenek wÄ™gla oraz alkohol etylowy, jaki pozostaje w finalnym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni siÄ™ w zależnoÅ›ci od rodzaju winogrona i warunków. Na przykÅ‚ad w winach stoÅ‚owych jest miÄ™dzy 7 a 14 procent, w winach musujÄ…cych, 11 a 13 procent, w sherry pomiÄ™dzy 16 a 18 procent. NajczÄ™stszym metodÄ… w celu ustalenia zawartoÅ›ci alkoholu w winie jest zmierzenie jego gorÄ…czki wrzenia – dowiedz siÄ™ znacznie wiÄ™cej na stronie wina. Wina posiadajÄ… prócz tego niewielkie iloÅ›ci innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie sÄ… one prostolinijnym wynikiem fermentacji, jakkolwiek hydrolizy pektyn (znajdujÄ…cych siÄ™ w skórce winogrona) za wsparciem dziaÅ‚ania enzymów. Bowiem pektyna znajduje siÄ™ bardziej w skórce aniżeli w soku, biaÅ‚e wina zawierajÄ… dużo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych przypadkach siÄ™ podgrzewa sok, aby wyeliminować tÄ… zawartość metylowÄ…, chociaż w takiej iloÅ›ci nie jest ona wroga dla organizmu.
1. Kontynuuj
2. Sprawdź teraz
3. Sprawdź stronę
4. Kliknij i zobacz
Muzea w XXI wieku: jak technologia zmienia sposoby prezentacji sztuki.